Haptotherapie

Haptotherapie is ervaren, inzicht krijgen en vaardigheden ontwikkelen in het omgaan met voelen en gevoelens.

 

Voelen is het vermogen om te luisteren naar je lichaam en uiting geven aan wat je voelt. Ik ga met je in gesprek en je doet ervaringen op door oefeningen met materialen of aanraking op een behandelingsbank. Dit zijn middelen om te ontdekken hoe jouw gevoel werkt, hoe jij voelt en hiermee omgaat.

Waar voel je bijvoorbeeld spanning in je lijf, wat doe je in je dagelijkse leven met die spanning en welke mogelijkheden heb je om daar anders mee om te gaan, zodat er ruimte ontstaat.

 

Voelen is onze bron van raad maar ook van frustratie of ergernis, een bron die we niet uit kunnen zetten en vroeg of laat de kop op zal steken als we er niet naar luisteren. Niet luisteren naar gevoelens, ze ontkennen of onderdrukken kan leiden tot lichamelijke en/of psychische klachten. Je gaat maar door, het leven wordt "overleven" in plaats van leven. Stress, druk, angst, op het werk, in relaties, gezin of gezondheid zijn er te vaak en te veel. Levensvragen als wie ben ik, wat wil ik, wat is de zin van mijn leven? Hoe ga je om met de moeilijkheden in het leven? Hoe maak je het in moeilijke omstandigheden zo gemakkelijk mogelijk voor jezelf? Mag je nee zeggen? Allemaal vragen waarop je lichaam een antwoord kan geven.

 

Haptotherapie is ontwikkeld vanuit haptonomie en is letterlijk de wetenschap van de tast en het gevoel.